Sänk Elkostnader

Sänk Elkostnaderna . Det är lätt att sänka sina elkostnader. De allra flesta förbrukar mycket mer el än vad de egentligen behöver. Att sänka sina elkostnader är inte bara gynnsamt för din privatekonomi men även för miljö. Nedan följer några saker som du kan tänka på för att få ner priset på din elräkning.

Billigast Elpris! – Jämför alla sveriges elavtal i realtid !

Det fösta steget till att sänka dina elkostnader tar du genom att kontrollera vilken typ av avtal som kan vara mest gynnsamt för dig. Du kan välja mellan tillsvidareavtal, rörligt spotprisavtal eller ett bundet elpris. Om du sedan tidigare har ett elavtal så måste du betala en lösenavgift.

Svensk Energi och Konsumentverket har tagit fram ett allmänt avtalsvillkor så ger elhandlarna rätt att ta ut en ersättning för förlorande intäkter och kostnader för administrativa uppgifter. Om du bor i en lägenhet så kan du tjäna upp till 1 000 kronor per år på att byta elleverantör. Bor du i småhus så kan du tjäna tusenlappar. Energimarknadsinspektionens Elpriskoll har en mycket bra hemsida där du kan jämföra olika aktörer på marknaden.

Elmätare

För att sänka din förbrukning så ska du fundera på vad i ditt hushåll som drar mest el. För att kontrollera hur mycket en viss apparat drar så kan du skaffa dig en elmätare. Du kan köpa en elmätare från exempelvis sajten Conrad.

Byt fönster och täta sprickor

I gamla hus och lägenheter är det inte ovanligt med att fönster och dörrar är otäta. Detta leder till att det kan bli dragigt och det krävs mer energi för att hålla bostaden varm. Även om nya fönster och dörrar kan vara en tämligen dyr investering så är detta något som lönar sig i långa loppet. Vidare ökar värdet på bostaden.

Lågenergilampor

Denna typ av lampor kan beskrivas som ett lysrör av miniformat. En lågenergilampa har en vanlig glödlampssockel och fungerar således utmärkt i dina vanliga lampor. Den stora fördelen med lågenergilampor, jämfört med vanliga glödlampor, är att de drar mindre el. Man ska dock vara medveten om att lågenergilampor inte bidrar till bostadens uppvärmning, i lika hög utsträckning som glödlampor. Mest fördelaktigt är det att använda sig av lågenenergilampor i den typ av miljöer där det finns en överskottsvärme.

Stäng av apparaterna och byt ut gamla maskiner

Vissa apparater drar ström även då de inte är påslagna. Ett gott råd är att skaffa grenuttag med en av- och påslagningsknapp. Koppla sedan din TV, DVD-spelare och stereo till detta grenuttag. Är du av glömsk natur så kan du förse ditt grenuttag med en timer. Om du har gamla vitvaror och hushållsmaskiner så slukar de i regel bra mycket mer el än moderna maskiner.

Kom också ihåg att kontrollera så att du har rätt temperatur i kylen och frysen. I ditt kylskåp bör det vara 5 plusgrader och i frysen minus 18. Vidare ska du tänka på att tvätta kläder först när de blivit smutsiga, samt fylla diskmaskinen ordenligt innan du sätter igång den. Har du ingen diskmaskin så ska du diska i balja och inte under rinnande vatten.

Sänk temperaturen i bostaden

Genom att sänka temperaturen i din bostad kan du tjäna många sköna slantar. Om du är borta under större delen av dagen så kan du gott sänka temperaturen några grader. Vidare kan det vara en god idé att ha lite lägre temperatur i bostaden under natten. Många menar också att de faktiskt sover bättre när det är något svalare i sovrummet.

Placera inte stora möbler så att det täcker elementen. Detta hindrar nämligen värmen från att komma ut i rummet. Ett annat gott råd är att sänka temperaturen i de rum som där du inte vistas så mycket. Kom dock ihåg att du ska stänga dörren till dessa rum.