Jämför elpriser

Innan du skaffar dig ett nytt elavtal så ska du alltid vara noggrann och jämföra priset mellan de olika aktörerna på marknaden. Genom att byta elbolag så kan du tjäna upp till 1 000 kronor om året ifall du bor i lägenhet. Bor du i ett småhus så kan du tjäna flera tusen kronor.

Billigast Elpris! – Jämför alla sveriges elavtal i realtid !

Energimarknadsinspektionens Elpriskoll

Energimarknadsinspektionen är en myndighet som utöver tillsyn över marknaderna för el, fjärrvärme och naturgas. I början av 2008 lanserade Elpriskollen på Energimarknadsinspektionens hemsida. Här kan du få ta del av aktuell information. Tjänsten underlättar mycket för alla de konsumenter som vill göra ett mer aktivt val av elbolag.

Gör en energikalkyl

För att veta vilket elavtal som är mest gynnsamt för dig är det viktigt att du har en god uppfattning om din egen energiförbrukning. Med hjälp av Energimyndigheten kan du göra en energikalkyl. Här fyller du i uppgifter om bostad, ditt uppvärmningssystem och din nuvarande förbrukning.

Olika avtal

Kom ihåg att det inte är så enkelt att varje bolag har ett avtal. I regel kan bolagen, som verkar på den svenska elmarknaden, erbjuda flera olika avtal. Rörliga och fasta avtal förekommer, såväl som mixavtal. Om du väljer att teckna ett rörligt avtal så slipper du bindningstid. Det pris du betalar för din el kommer att påverkas av utvecklingen på elbörsen. Således kommer du att få betala olika mycket varje månad.

Denna osäkerhet slipper du om du väljer att teckna ett fast avtal. Har du ett fast avtal så kommer din kostnad för elen att vara densamma under hela avtalsperioden. Ett mixavtal är helt enkelt vad det låter som. Ena halvan av din förbrukning kommer du att betala till ett rörligt pris, och den andra halvan till ett fast pris.

Säg upp i tid

En central fråga, när du jämföra elpriser, att kontrollera vilka bindningstider som gäller för fasta avtal. Vidare är det av yttersta vikt att du kommer ihåg när ett visst avtal upprättats. Det kan nämligen vara så att din elleverantör fortsätter med en ny avtalsperiod ifall du aktivt inte sagt upp avtalet.

Om du vill säga upp dit fasta elavtal, för att vända dig till någon annan aktör på marknaden som kan ge bättre pris, så ska du se till att göra detta i god tid innan avtalsperiod löpt ut. Har du gjort en jämförelse mellan olika elbolag och kommit på att du skulle tjäna pengar på att byta leverantör, samtidigt som du är mitt inne i en avtalsperiod, så fungerar det faktiskt att byta ändå.

Vad som händer är att du får betala en lösenavgift. Detta allmänna avtalsvillkor, som framtagits av Svensk Energi och Konsumentverket, ger elhandlarna rätt att ta ut en ersättning för förlorande intäkter samt kostnader för administrativa uppgifter.

Påverka kostnaderna

Allt välja en ny elleverantör är bara det första steget till att minska kostnaderna. Det finns en rad saker som du kan göra för att dra ner på din egen energiförbrukning. Ett gott råd är att köpa en elmätare. På så vis får du en uppfattning om vilka apparater det är i hushållet som drar mest ström.

Genom att sänka värmen i din bostad kan du tjäna många sköna slantar. Vidare bör du byta ut dina vanliga glödlampor mot lågenergilampor. Kom också ihåg att gamla maskiner och apparater drar mer ström än nya.

Jämför elpriser, 8.3 out of 10 based on 3 ratings