El och miljö

Det finns en rad olika saker du kan göra för att bli mer miljövänlig. Först och främst ska du se till att byta elleverantör, till en aktör på marknaden som kan erbjuda ett miljövänligt alternativ. Om du sedan tidigare har någon annan elleverantör så kan du få betala en lösenavgift för att bli fri från ditt gamla avtal. Att byta till el som kommer från förnyelsebar energi behöver inte innebära någon större extra månadskostnad.

Billigast Elpris! – Jämför alla sveriges elavtal i realtid !

Det finns en rad olika elbolag som kan erbjuda ren el. När du väl hittat ett antal elbolag, med en tydlig miljöprofil, så ska du ta dig tid att noga jämföra deras villkor. Vanligt är att elbolagen kan erbjuda olika typer av avtal. Du kan ofta välja mellan rörliga och fasta avtal, samt mixavtal. Med ett rörligt avtal så följer priset utveckling på elbörsen.

Det innebär att avgiften för din elförbrukning kommer att variera under året. Tecknar du ett fast avtal så kommer din avgift att vara densamma under hela perioden. Mixavtalet är som det låter, en blandning av de två ovan nämnda alternativen. På Energimarknadsinspektionens Elpriskolls hemsida kan du göra en personlig kalkyl över din förbrukning och dina utgifter. Om du vill komma i direkt kontakt med Energimarknadsinspektionen så ringer du 016-16 27 00.

Att bli medveten om sin elförbrukning

Efter att du tagit det första steget och bytt till en elleverantör som kan förse dig med miljövänlig el, så är det hög tid att göra en utvärdering av din egen elförbrukning. Genom att skaffa dig en elmätare så kan du få en uppfattning om hur mycket energi olika apparater och maskiner drar i ditt hushåll. En väl fungerande elmätare ska inte behöva kosta mer än lite drygt 100 kronor. Gamla maskiner och apparater drar mer el än nya.

Sänk temperaturen

Du kan spara många sköna slantar genom att sänka temperaturen några grader i din bostad. När du är på jobbet eller bortrest finns det ingen anledning att ha samma temperatur i bostaden som när du är hemma. Om du har något, eller några rum, i din bostad som du sällan vistas i kan det vara en god idé att sänka temperaturen även i dessa. Kom dock ihåg att stänga dörren till dessa rum. Kom ihåg att du inte ska placera stora möbler framför elementen. Det gör det svårt för värmen att komma ut i rummet.

Byt till lågenergilampor

En lågenenergilampa kan beskrivas som ett litet lysrör. Den drar mindre energi än en glödlampa. Lågenergilampan har samma typ av sockel som en glödlampa. Likväl ska man vara medveten om att glödlampa bidrar till bostadens uppvärmning mer än vad en lågenergilampa. Det är mest gynnsamt att använda sig av lågenergilampor i de miljöer där det finns ett överskott på värme.

Att tänka på i köket

Kontrollera så temperaturen i kyl och frys är rätt. I kylen ska det vara 5 plusgrader och i frysen 18 minusgrader. Om det finns en diskmaskin i hushållet så kom ihåg att stoppa den full innan du sätter igång den. Diskar du för hand så ska du inte göra detta under rinnande vatten. Använd dig istället av en balja.

 

El och miljö, 10.0 out of 10 based on 1 rating