Billig el

Konkurrensen på elmarknaden är tämligen hård och om du bara tar dig tid till att jämföra aktörernas priser och villkor så kan du få riktigt billig el. Men innan du skaffar dig en ny elleverantör så ska du alltid kontrollera hur ditt elavtal ser ut i dagsläget.

Billigast Elpris! – Jämför alla sveriges elavtal i realtid !

  Om du har en viss bindningstid på ditt avtal, och väljer att säga upp avtalet innan tiden löpt ut, så får du betala en lösenavgift. Genom att byta till ett billigare alternativ så kan du tjäna upp till 1 000 kronor per år i sänkta elkostnader om du bor i en lägenhet. Om du bor i ett småshus kan du tjäna flera tusen kronor.

  Olika avtal
  Vilken typ av avtal som blir billigast för dig är något som du måste räkna på. I regel kan du välja mellan rörliga avtal, mixavtal och fasta avtal. Beträffande de rörliga avtalen så har du ingen bindningstid. Priset följer dock utvecklingen på elbörsen. Det innebär att dina utgifter för el varierar månad för månad. Under vinterhalvåret stiger i regel kostnaderna i takt med att förbrukning ökar.

  Väljer du att teckna ett mixavtal så är betalar du ena av halvan av din energiförbrukning till ett fast pris, och den andra halvan till ett fast pris. Tecknar du ett fast avtal betalar du lika mycket under hela avtalsperioden. Då framtidens elpriser inte går att förutsäga så är det svårt att ge några generella råd i denna fråga. Att välja miljövänlig el behöver inte vara speciellt mycket dyrare. Ta chansen att värna om miljön och välj ett elbolag som kan erbjuda ren el.

  Jämföra elbolagen
  Då elbolagen ändrar sina villkor kontinuerligt så ska du se till att få tag på aktuella uppgifter angående priser, avgifter och avtalslängder. En sajt som kan rekommenderas är Energimarknadsinspektionens Elpriskoll. Här kan du göra en personlig kalkyl över din förbrukning och dina utgifter.

  Om du vill komma i direkt kontakt med Energimarknadsinspektionen så ringer du 016-16 27 00. Du kan också surfa runt på de olika elbolagens hemsidor, för att välja ut en handfull bolag som verkar vara lämpliga. Därefter kan du höra av dig till dem, via telefon eller e-post, och be om ett kostnadsförslag.

  Råd för att sänka kostnaderna

  Förutom att byta elbolag så finns det en rad olika saker du kan göra i hemmet för att sänka dina elkostnader. Äldre maskiner drar mer ström än nya. Kom ihåg att de elektriska apparaterna i ditt hem kan dra ström fastän de är avstängda. Skaffa dig ett grenuttag med en on/off-knapp. Vidare kan det vara smart att koppla detta grenuttag till en timer.

  Bor du i ett gammalt hus så kan det vara drag från fönster och dörrar. Genom att byta till nya fönster behöver du inte förbruka lika mycket energi för att värma upp huset. De stunder som du inte befinner dig i din bostad, när du exempelvis är på jobbet eller bortrest, så är det en god idé att sänka temperaturen hemma.

  Likaså kan du sänka temperaturen när du ska gå och lägga dig. Många menar att de också sover bättre när det är några gradera svalare i sovrummet. Ett annat gott råd är att byta ut dina gamla glödlampor mot lågenergilampor.

Billig el, 9.0 out of 10 based on 1 rating